När hela Kakmix träffades för första gången åt vi denna goda chokladkaka/tårta från ICA:s tidning Buffé. Vi fick då praktiskt erfara att man alltid ska testa recept. Vid första försöket delade sig krämen när den svalnade. Vi fick göra om och när vi använde rumstempererat smör i små kuber som vi tillsatte lite långsamt så gick det riktigt bra. Detta tog lite tid så vi hann inte låta krämen stelna ordentligt innan vi åt den – men det gjorde ingenting!
Chokladkaka med choklad-kolakräm, 8-10 bitar – recept
Kaka
200 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör (till formen)
ströbröd (till formen)
Choklad-kolakräm
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
150 g rumstempererat smör eller margarin i kuber
Garnering
Frukter och bär av syrligare slag. Vi använde physalis och passionsfrukt men tror att hallon och/eller röda vinbär också skulle passa bra
Kaka:
- Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
- Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och vänd ner det i smeten.
- Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter
- Grädda i nedre delen av ugnen, 20-25 minuter.
- Låt kakan svalna.
Choklad-kolakräm:
- Blanda alla ingredienser till krämen utom matfettet i en hög kastrull.
- Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter.
- Rör ner det rumstempererade matfettet – inte allt på en gång.
- Låt krämen svalna.
Montering:
- Lägg kakan på serveringsfatet.
- Bred/häll över kolakrämen i ett tjockt lager och låt det stelna.
- Garnera med frukter/bär
Grädde eller inte
Vi serverade chokladkakan med extra physalis men utan grädde. Det var ingen som saknade grädde vilket kan bero på att vi åt den innan krämen stelnat ordentligt. Vi tror att man skulle kunna servera lättvispad grädde bredvid. Även en blandning av turkisk yoghurt och grädde tror vi skulle passa till denna ganska söta chokladkaka.
.
Ladda ner receptet på: Chokladkaka med choklad-kolakräm som pdf-fil