Rabarbergropar

kakfat med rabarbergropar

 

Rabarbergropar är en variant på syltgrottor. De blir inte lika sammanhållna som syltgrottor bruka bli utan sjunker ihop. Det gör att kakan blir både spröd på kanterna och lite seg i mitten. Med rabarber blir det inte heller lika sött som syltgrottor lätt kan bli.

 

 

Rabarbergropar – recept

Kompott
200 g rabarber
1 dl strösocker

Deg
300 g smör eller margarin
2 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Hur man gör rabarbergropar

Kompotten

  1. Skala ev. rabarberna om det är en bit in på säsongen och skär dem i små bitar.
  2. Låt dem småputtra i ca 10 minuter tillsammans med 1 dl socker tills det blir en kompott.
  3. Låt den svalna

Groparna

  1. Rör smör och socker pösigt. Enklast går det med elvispen.
  2. Blanda de torra ingredienserna och blanda in det i smeten.
  3. Arbeta ihop degen snabbt
  4. Forma runda kulor och lägg dem i småbrödsformar. Det kan blir 40 stycken, lite beroende på hur stora formar man har och hur stora kakor man vill ha.
  5. Gör en liten grop i varje degkula och fyll med rabarberkompotten.
  6. Grädda ca 12-15 min i 200°. Låt dem svalna på galler

Alternativ

Naturligtvis kan man använda hallonsylt eller annan sylt om man föredrar det. Sylt kokt på röda vinbär med lite, lite stött stjärnanis är också gott. Vill man hålla sig till den syrligare varianten så rekommenderas krusbärskompott. Räkna med 1 dl sylt/kompott.

Ladda ner receptet på: Rabarbergropar som pdf-fil