Knapriga chokladkakor

En plåt med chokladkakor

Dessa knapriga chokladkakor har ibland kallats Affes chokladbröd. Vem Affe är eller var vet jag inte. Själv hittade jag receptet på 70-talet när jag var ute efter knapriga, inte spröda, chokladkakor. Utan att gå in i debatten om smör/margarin så blir de knaprigare med smör – margarin gör dem sprödare. I originalreceptet är det pärlsocker man ska strö på men om man tycker att det (numera) är lite för hårt så är sesanfrö och kokosflingor minst lika gott

 Affes knapriga chokladkakor – recept

100 g smör eller margarin
100 g socker (drygt 1 dl)
knappt 150 g mjöl (ca 2,5 dl)
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
lite uppvispat ägg till pensling
pärlsocker, kokosflingor, sesamfrö

Beskrivning av Affes chokladkakor1. Rör smör och socker pösigt. Enklast går det med elvispen.

2. Blanda de torra ingredienserna och blanda in det i smeten. Tag gärna mjöl i underkant och tillsätt ev mer efterhand.

3. Arbeta degen en KORT stund och rulla ut till tre fingertjocka längder. Lägg dem på samma plåt, försedd med bakpapper.

4. Platta till längderna lätt med mjölad gaffel. Pensla med ägg och strö på pärlsocker, kokos och/eller sesamfrö

5. Grädda i 225 graders ugn ca 10 minuter.

6. Skär längderna i sneda bitar.
Av satsern blir det ca 35-40 kakor.

[box type=”alert” style=”rounded”]Skulle degen dela sig när de torra ingrediensena blandas i så skölj händerna med kallt vatten och arbeta degen. Fukten brukar vara tillräcklig för att degen ska kunna arbetas ihop.[/box] [box type=”info”]En degskrapa av metall är lättare att använda än en kniv när man ska skära kakorna[/box]

Ladda ner receptet på: Affes knapriga chokladkakor som pdf-fil