Kanelkakor

Keramikburk med kanelkakor

Ett recept som hittades på en gulnad lapp i en receptbok. Endast ingredienserna och ugnstemperatur var angivet. Beredningen är därför en sentida ”uppfinning” som gav goda, knapriga och kanelstinna kakor med en liten ton av kardemumma.

”Burken” som kanelkakorna står i är gjord av Gudrun Kellerman som på 1980-talet hade ateljé Bränd lera på Karlbergsvägen i Stockholm. Denna är nog inte inköpt där utan i Sölvesborg, hennes födelsestad, där hon haft flera utställningar.

 

 

Kanelkakor – recept

2 hg smör  = 200 gram
1,5 kkp socker =2,25 dl
1 äggula
2 msk farinsocker
2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
2 tsk bikarbonat
4 kkp vetemjöl = 6 dl

kanelkakor - tillvekning

  1. Rör smör och socker pösigt.
  2. Tillsätt äggulan och blanda ordentligt.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Dela degen i 40-50 bitar, rulla dem till små ”korvar”.
  5. Lägg degkorvarna på plåtar med bakplåtspapper, ca 18-20 st per plåt är lagom för de flyter ut lite.
  6. Tryck till med en gaffel.
  7.  Grädda mitt i ugnen, 175 grader,  ca 15 minuter eller tills de har fått lite färg.

Ladda ner receptet på: Kanelkakor som pdf-fil