Ett recept som hittades på en gulnad lapp i en receptbok. Endast ingredienserna och ugnstemperatur var angivet. Beredningen är därför en sentida ”uppfinning” som gav goda, knapriga och kanelstinna kakor med en liten ton av kardemumma.
”Burken” som kanelkakorna står i är gjord av Gudrun Kellerman som på 1980-talet hade ateljé Bränd lera på Karlbergsvägen i Stockholm. Denna är nog inte inköpt där utan i Sölvesborg, hennes födelsestad, där hon haft flera utställningar.
Kanelkakor – recept
2 hg smör = 200 gram
1,5 kkp socker =2,25 dl
1 äggula
2 msk farinsocker
2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
2 tsk bikarbonat
4 kkp vetemjöl = 6 dl
- Rör smör och socker pösigt.
- Tillsätt äggulan och blanda ordentligt.
- Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg.
- Dela degen i 40-50 bitar, rulla dem till små ”korvar”.
- Lägg degkorvarna på plåtar med bakplåtspapper, ca 18-20 st per plåt är lagom för de flyter ut lite.
- Tryck till med en gaffel.
- Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 15 minuter eller tills de har fått lite färg.
Ladda ner receptet på: Kanelkakor som pdf-fil