Enkel vetekrans med kanel

Vetekrans och en kopp kaffeKanelbullar är gott men det tar tid att skära, lägga i formar och pensla alla snittytor med ägg. Ett sätt att snabba upp det hela är att baka ut  degen till en saftig krans. Eftersom jag oftast använder en liten matberedare som bara orkar med 2,5 dl degvätska så halverar jag mjölpaketets recept.

En enkel marberedare gör att det går snabbt att baka vetebröd och annat bröd. Mindre disk blir det också – man slipper smälta fettet i en kastrull och i en micro kan man ljumma mjölken direkt i måttet.

Enkel kanelkrans – recept

[twocol_one]75 gram smör eller margarin
2,3-2,5 dl mjölk, den mindre mängden om man använder matberedare
25 gram jäst
Drygt 0,5 dl socker
Lite salt (en kvarts tesked)
7 dl vetemjöl[/twocol_one] [twocol_one_last]Fyllning
50 gram smör eller margarin
0,5 dl socker
1-2 msk kanel

 

 

[/twocol_one_last]

Med matberedare

vetedeg i matberedare

Lägg alla ingredienser utom mjölken i matberedaren och kör kunt ett par sekunder. Tillsätt den ljummade degvätskan (30° grader eller så) och kör ca 2 minuter. Den kraftiga bearbetningen gör att degen värms upp. Degen kan se lite lös ut men testa att den inte klibbar – tillsätt annars mer vetemjöl, matskedsvis.

Utan matberedare

Smält fettet och tillsätt mjölken – värm till ca 37°.
Smula ner jästen i en degbunke, häll på lite av degvätskan och rör tills jästen löst dig
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet och arbeta degen tills den är smidig och släpper degskålen

Jäsning

Vetedeg jäser till dubbel storlek

Låt degen jäsa till dubbel storlek under plast. Genom att att använda plast istället för en bakduk torkar inte degen ut. Hur lång tid degen behöver jäsa beror på hur varmt det är – hos mig tar det minst 45 minuter

Utbakning av vetekrans med kanel

 

Utbakning

Kavla ut till en rektangel.
Bred på fyllningen och rulla ihop, som till kanelbullar.

Rulla degrullen lätt tills den är 70-75 cm.

Forma rullen till en krans och nyp ihop ändarna.
Lägg den på en smord eller bakpapperfösedd plåt med skarven nedåt

 

Jäs igen och grädda

Färdigjäst och gräddad vetekrans

 

Låt jäsa under duk, minst 30 min, gärna 45 min

Pensla med uppvisap ägg och grädda i 200° ca 25 minuter

 

Alternativa fyllningar

[unordered_list style=”star”]
  • Russin, strö över en näve sådana innan degen rullas ihop.
  • Mandelmassa, ersätt sockret i fyllningen med 100 g som antingen kan blandas med smöret eller rivas över smöret.
  • Rivet äpple som kan kombineras med russin.
[/unordered_list]

Ladda ner receptet på: Enkel kanelkrans med kanel som pdf-fil