Chokladbollar – en vuxenvariant

Chokladbollar serverade med kaffe
Genom att smälta smöret och låta det brynas blir smaken på dessa chokladbollar lite nötaktig och får en lite vuxnare smak.  Den nötiga smaken förstärks även genom att man rullar dem i rostad kokos. Den vuxnare smaken kan förstärkas genom valet av vätska.

Vill man göra mer traditionella chokladbollar är det bara att röra smör, socker och vaniljsocker vitt och pösigt innan kakao, havregryn och vätskan rörs i.

Chokladbollar – recept

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk vätska (här 1 msk kallt kaffe och 2 msk mandellikör)
Rostad kokos att rulla chokladbollarna  i.

Hur man tillverkar chokladbollar. steg för stegBörja med att rosta kokosen i en ren torr stekpanna.
Rör hela tiden och håll koll! I början händer ingenting men sedan går det snabbt och man kan lätt bränna det. Tänk på att en gjutjärnsstekpanna behåller värmen så häll över kokosen i ett annat kärl om det börjar brännas – annars kan man låta det svalna i stekpannan – men passa det och rör lite då och då tills det svalnat helt.

  1. Smält smöret och låt puttra en stund, det ska bli ordentligt brynt men inte bränt – låt det sedan svalna.
  2. Blanda socker, vaniljsocker, kakao, havregryn, i en skål.
    (Kör man det en stund i matberedare med kniven monterad blir bollarna mer kompakta och havregrynen mindre framträdande.)
  3. Häll på vätskan och det avsvalnade smälta smöret. Rör så att det blandas. Ja, det ser lite konstigt ut men det blir bättre.
  4. Ställ in skålen i kylskåp minst en timme så att degen stelnar.
  5. Forma degen till små bollar (här blev det 28 stycken) och rulla dem i den rostade kokosen.

Alternativt:

  • Ännu vuxnare smak kan man få genom att blanda i 1 msk råa krossade kakaobönor (kakaonibbs).
  • Vätskan kan varieras, t ex  kaffe, apelsinjuice, konjak, likör, vatten eller en blandning
  • Man kan kan även rulla chokladbollarna i rostade sesamfrö, pärlsocker, kokosflingor, färgat strössel, kakao eller hackade nötter.

 

Ladda ner receptet på: Chokladbollar-vuxenvariant, pdf-fil