Britts mors rabarberkaka

Rabarberkakan serveradEtt riktig favoritrecept som kan varieras utifrån säsongens bär eller frukter. Den är enkel att komma ihåg och enkel att göra – inget vispande till pösighet här inte. Ett extra plus är att det ger lite disk.

Med tanke på måttenheten kaffekopp kan man nog dra slutsatsen att receptet har ett par år på nacken. Det hyvlade fettet kanske har tillkommit efter att någon glömt att ha i matfett i sockerkakssmeten. Nej, det ska inte vara något bakpulver – kanske även det något som glömdes bort av den som kom på receptet.

Rabarberkaka – recept

Ca 500 g rabarber i bitar. Om det är tidigt på säsongen behöver man inte skala dem
ev 2 msk socker
2 ägg
1 kkp (1,5 dl) strösocker
1 kkp (1,5 dl) vetemjöl
50 g kallt margarin (eller osaltat smör)

  1. Rabarberkakan med hyvlat mattfettLägg rabarberbitarna i en smord form. Strö ev över socker om de är för sura eller om man gillar sött
  2. Vispa ihop ägg och socker – lite slarvigt – och blanda i vetemjölet
  3. Bred/ringla smeten över rabarberna och hyvla över fettet med osthyvel
  4. Grädda ca 25 min i 200°

Rabarberkakan kan med fördel serveras med en klick grädde, vanilj-grädde eller vaniljglass. Den passar lika bra på kaffebordet som till efterrätt.

Rabarberkaka med en klick grädde och en kopp kaffe

Alternativ

När rabarbersäsongen är över kan man istället använda:

[unordered_list style=”star”]
  • Krusbär – ev. med lite kardemumma
  • Vinbär – ev. med lite, lite stött stjärnanis
  • Klyftor av plommon – ev. med lite mandelspån
  • Ett tunt lager hallon och lite vaniljsocker
  • Tunna skivor äpple – ev. med kanel och socker
  • Skivat päron – ev. med lite ingefära
[/unordered_list]

Ladda ner receptet på: Rabarberkaka som pdf-fil